Ülkemizde her ne kadar parası bol olduğu için iPhone telefonlar alanlar bol olsa da, yine de bizim gibi azımsanmayacak sayıda Android İşletim sistemli uygun fiyatlı telefonlara sahip olan normal gelirli vatandaşlarda var. Daha önce 7 yıla yakındır kullandığım Nokia 6230i telefonunda hat problemi yaşamamdan dolayı geçen Mart ayında telefon değiştirme ihtiyacı doğdu. Haliyle çağın gerekliliği olan bir akıllı telefon almam gerekti. Benim de ilk akıllı telefonum Android işletim bir Samsung telefon oldu.
Yaklaşık 9 aydır kullandığım telefonuma ihtiyacıma göre bir sürü uygulama yükledim kaldırdım. 2012′yi bitirmemiz üzerine bu süreçte kullandığım uygulamalardan en iyi 10 tanesini listelemek gerektiğini düşündüm. Pek oyun seven birisi değilim, bu sebeple oyunları 10 değil 5 olarak belirlemek daha mantıklı olur. Zira bu listedekilerden sadece 3 tanesini oynadım.
Gelelim benim için 2012′de şu ana kadar telefonumda olmazsa olmaz en iyi 10 Android uygulaması, işte liste aşağıdaki gibi;
Tabi bu listeyi belirlemem de ki kriter hem en fazla kullandığım ve hem olmazsa napardım dediğim kriterleri bir biriyle harmanlayarak sıraladım.
1- Twitter
Her ne kadar Facebook kullanıcı sayısı fazla olsa da ve ben de Twitter’dan daha fazla kullansam da telefon da 1 numaralı tercihim Twitter oluyor. Çünkü ya yol da ya da TV izlerken her an Twitter’da milletle mesajlaşıp gelişmeleri takip ediyorum.
2 – Dolphin Browser®, Android internet tarayıcısı
Bilgisayar da en iyi tarayıcı Chrome ve Firefox olabilir ama bana göre Android telefonda en iyi tarayıcı ne Opera, ne Chrome ne de Firefox, en iyisi Dolphin Browser. Hem sayfaları çok iyi dolanıyor, hem bilgisayar da ki gibi net bir biçim de açıyor hem de sekmeleri, dokunmatik kısayolları ve kendi ürünü olan yan uygulamalarıyla Dolphin Browser en iyisi. Ama benim gibi işlemcisi düşük bir telefon kullanıyorsanız Dolphin Browser telefonunuzu biraz kasabilir. Bu yüzden Dolphin Browser® Mini’yi kurmanız en iyi çözüm, kuş gibi hafif.
Telefon ile internet buluşunca ve dünyanın en iyi yolucu telefon operatörleri sanırım ülkemizde olunca haliyle mesajlaşmak ve telefonlaşmak için uygulama yüklemek şart. Bu konuda da en iyisi bana göre Viber ama bir çok kullanıcıya göre de WhatsApp internet üzerinden mesajlaşma ve aramada en iyi Android uygulamaları.
Viber hem arama da hem de mesajlaşma da Android, iOS, WindowsPhone, Blackberry ve Nokia destekli olmasından ve her platform da (sanırım) arama ve mesajlaşmayı kısıtlamasız sunmasındna dolayı benim birinci tercihim. WhatsApp’ta ise Android ile mesaj atabiliyorum ama arama yapamıyorum. Ayrıca ülkemizde iOS sahipleri ücretli indirebiliyor. Bu sebeple tercih etmemenizi öneririm.
4- ProCapture Free, Android’in en iyi fotoğraf çekme uygulamalarından
Akıllı telefon diyince fotoğraf çekmezsen olmaz, tabi fotoğraf çekmek ustalık istediği kadar telefonun özelliklerini en iyi şekilde kullanmaya da gerek var. Android telefonların kendi standart fotoğraf çekme uygulaması olmasına rağmen gün ışığı, netlik, pozlama vs. gibi bir çok önemli detayını yakalayamamakta. Bunun için muhakak iyi bir fotoğraf uygulamasına ihtiyaç var.
Bu konuda bana göre en verilmli uygulama ProCapture Free uygulaması. Program bu işi gerçekten çok iyi yapıyor. Ayrıca ücretli versiyonu ile de kullananların söylemlerine göre en iyi panoromik görüntüleri elde edebilirsiniz.
5 – FxCamera, Android Güzel Fotoğraf Çekme, Efekt Verme ve Paylaşma Uygulaması
Fotoğraf çekiyoruz ama bi de şöyle güzel renklendirmeler, çerçeveler yani kısaca şöyle güzel güzel efektler olsun diyorsanız bu konuda size en iyi cevabı verecek uygulamalardan birisi FxCamera. Çok iyi görüntüler çekmesinin yanı sıra 6 farklı stilde fotoğraflar çekip bunlarada bir çok efekt verme imkanı veren ücretsiz bir Andorid Fotoğraf uygulaması.
Ayrıca sosyal ağlarla uyumlu olması ile istediğiniz sosyal platform da fotoğrafınızı çeker çekmez mesajınızla birlikte paylaşma imkanı veriyor. Sanırım programın tek kötü yanı 800 Pixelden büyük fotoğraf çekmemesi. Belki de daha büyük boylarda çekiyordur ama ben tüm incelemelerime rağmen bulamadım.
6 – Pixlr-o-matic, Android Fotoğraf Efekti Uygulaması
FxCamera bize yetmez daha fazlasını istiyorum diyorsanız Pixlr-O-Matic sanırım bu alanda en iyi uygulama. Belki de ücretli uygulama geliştiricileri bile bu kadar iyi bir uygulama geliştiremez.
Pixlr-o-matic fotoğraf efektleri uygulama çektiğiniz fotoğraflara yüzlerce renk efekti, yüzlerce ışık efekti ve yüzlerce çerçeve efektleri verebilir. Pixlr-o-matic Android fotoğraf uygulamasını belki de bu kadar iyi yapan şey bu efektleri herkese geliştirme imkanı vermesi. Böylece geliştirdiğiniz eklentiler Pixlr-o-matic’in sitesine eklenir, dileyen kişilerin indirmesine sunulabilir.
7 – Yandex Maps – Yandex Haritalar, Android navigasyon, yol durumu ve harita uygulaması.
Bilgisayar da bir yerin haritasına bakacak olursak galiba Google Maps’tan başka birşeyi açmıyor olabiliriz. Ama Android’de harita dendimi en iyi uygulama Yandex Haritalar.
Benim gibi İstanbul’da oturupta işe veya bir yere giderken bu uygulamayı kullanmadan yapamıyorum. Örneğin yola çıktığımda gideceğim güzergahların trafik durumuna bakıyorum ve en akıcı yolu seçiyorum. Uygulamayı bu kadar iyi yapan unsurlar Yandex’in ülkemize özel özen göstererek hazırlamış olması, İBB trafik veri merkezinden verileri alıyor ayrıca Yandex Haritalar uygulamasını kullanan trafikteki kullanıcıların hareket durumlarını çok iyi analiz ederek gerçek zamanlı en yakın trafik durumunu bizlere sunuyor.
Yandex Haritaların yol tarifide Tamtam vs. gibi uygulamalara yüzlerce lira vermekten sizleri kurtarıyor. GPS’i açıyorsunuz, şu an ki konumuzunu seçip gitmek istediğiniz yeri seçiyorsunuz. Sizi gideceğiniz yere götürürken en yakın yolu seçmesi ve çok iyi tarif etmesi güzel fakat en güzeli ise biraz önce bahsettiğimiz yol durumunu da devreye sokarak sizi en akıcı, en yakın yola yönlendirmesi.
Eğer otobüs yolcusuysanız Yandex Haritaların GPS desteği ile hesapladığı hız durumu sayesinde keyif olsun diye de o an da otobüsün kaçla gittiğine bakabilirsiniz. Otobüsün hız ibresi ile karşılaştırma da yaptım, gayet doğru gösteriyor.
8 – MX Player (MX Player Codec), Android video izleme uygulaması.
Telefon da standart formattaki videoları izlemek pek sorun değil ama farklı uzantılar da ki videoları izlemeniz gerekirse ne yapacaksınız? İşte Mx Player ve MX Player Codec sayesinde bilinen tüm popüler video formatlarını en iyi kontrol ile izleyebilirsiniz. Ayrıca alt yazı desteği ile alt yazılı videoları da izleyebilirsiniz.
Programın en sevdiğim yanı yüksek çözünürlükteki videoları oynatmakta zorlanmaması. Zaten videoyu indiripte puan verenlerin sonucu bu programın en iyisi olduğunu kanıtlıyor.
9 – Smart Flashlight, Android en feneri uygulaması
Telefonunuz da flash olunca onu sadece fotoğraflarda kullanmak yetersiz gelir herhalde. İşte Smart Flashlight android el feneri uygulaması bu işte en iyisi.
Hem flashı kullarak aydınlatma hemde ekran ışını kullanarak aydınlatma yapabiliyor.
10 – Ezan Vakti – Namaz Saati Pro, Android namaz vakti hatırlatma uygulaması
Bu uygulama namaz kılanlar için bir vazgeçilmez. Uygulama namaz vaktini kaçırmamakta size en iyi dost oluyor. Bulunduğunuz yere göre vakit ayarlaması yapması, sizin belirlediğiniz süreye göre sizi vakit çıkmadan önce namazı kaçırmamanız için uyarıyor.
Ayrıca namaz uyarılarında verdiği çeşitli hadislerle daha iyi ibadet yapmanızı sağlıyor. Gün sonunda bugün Allah için ne yaptınızı sorarak hatalarınızı gidermenize ve daha fazla ibadet yapmanıza teşvik ediyor.
- – - – - – - - - – - - - – - - - – - - - – - - - – - - - – - - - – - - - – - - - – - -
2012′nin en iyi Android Oyun uygulamalarını baz alacak olursak bu konuda sadece bana göre bir liste demem gerekiyor. Çünkü pek fazla oyun oynayan birisi değilim. Sadece can sıkıntısından oyun oymama gerekirse diye bir kaç oyun kurdum. Ama bunları kurarken daima tavsiyeleri inceleyerek kurmuşumdur. Bu sebeple genede iyi olduklarını düşünüyorum. Oyun istatistiğinde diğer bir eksiğim de fazla oyun kurmadığım için bu oyunlardan sadece 3 tanesi benim önerim diğer 2 tanesi ise uygulama dünyasın da en çok adını duyduğum ve yapılan yorumlarda çok beğenildiği söylenen oyunlardan oluşuyor.
İşte bana göre 2012′de en beğenilen Android Oyun uygulamaları;
1 – Bad Piggies
Bad Piggies, Rovio’nun Angry Birds oyunlarındaki Domuzcuklara özel yapılmış bir oyun. Oyunu Domuzcuklardan olmasından dolayı kınıyorum açıkçası. Başka bir karakter seçselerdi daha iyi olurdu. O yüzden bu kısmını onaylamadığımı belirtmek zorundayım. Ayrıca çocuklarınıza oynatırken domuzları izah ederek anlatın, onlara bu oyun yüzünden sempati duymasınlar. Allah korusun, bir sempati duyarlarsa büyüdüklerinde yemekten çekinmeyebilirler.
Oyunumuza gelicek olursak bana göre Angry Birds’den bile daha iyi olmuş. Çok keyifli ve geliştirici. Oyunda size verilen kutu, teker, kanat, pervane vs. gibi çeşitli araçlarla bir araba yada uçak oluşturuyorsunuz ve belirlenen hedefe tehlikelerle dolu yolda ulaşmaya çalışıyorsunuz. Oyunda en önemli kısım araçlarla en iyi dengede aracı üretmek. Her bölümü ayrı bir keyif.
2 – Punch Hero
Muhammed Ali’den dolayı hemen hepimiz boksu seviyoruz. Her ne kadar ata sporumuz olmasada herkezin içinde arkadaşının omzunu yumruklayarak bir cevher olduğunu kanıtlamış bulunuyoruz. Punch Hero bu nokta da açlığımızı fazlasıyla gideriyor.
Oyunun amacı sizin karşınıza çıkan 22 tane rakibi yeni şampiyon olmak. Ama her elediğiniz boksörden sonra karşınıza çıkan yeni boksör çok daha güçlü. Bu yüzden rakibinizi yenmek için çok çalışıp kendinizi geliştirmeniz gerekmekte. Kendinizi geliştirmek için puan satın almalısınız ya da Zombilerle antreman yaparak puanlar kazanmalısınız. Ayrıca oyunun size her gün verdiğ farklı puan hediyeleri ile de kendinizi geliştirme imkanınız var.
Kısaca çok iyi düşünülmüş bir oyun. Tek sıkıntısı var, iyi özellikler de bir telefon istemesi. Çünkü maç esnasında telefonunuz kasılarak sizin hareketlerinizi algılamayabiliyor, o esnada da rakibinizin acımasız yumruklarına maruz kalıyorsunuz.
3 – Basketball Shoot
Basketball Shoot işe giderken, ev de boş otururken, okulda tenefüs aralarında size pratik oyun zevki sunan mükemmel bir oyun. Oyun da size 10 atış imkanı veriyor ve topu rastgele çeşitli yerlerden potaya atmanız isteniyor. Ayrıca size yardımcı olması için bir kılavuz çizgi ile destek oluyor.
Eğer 10 atıştan bir veya daha fazla kaçırırsanız bir sonraki turda kalan adet kadar atışla devam ediyorsunuz. Ayrıca çemberin sağına soluna çarpmadan giren her temiz atış size 1 tane daha fazla atış imkanı veriyor ama 10 atışa kadar artıyor bu rakam. Her turda size kılavuzluk eden çizgi daha da kısalıyor ve atışlarınız git gide zorlaşıyor.
Benim en çok oynadığım oyunlardan biridir.
Bu oyunu oynamadım ama çok fazla methini duydum, hatta belki sizlerde rastlamışsınızdır televizyonda büyük bir firma reklamda bu oyunu kopya bile etmişti.
Söylenene göre meyveleri dokunmatikte sağ sola çekerek parçalıyormuşsunuz. Oynayanlarda yorumlarda çok memnun olduklarını söylüyorlar.
5 – Temple Run
Temple Run oyununu açıkçası listeyi 5′e tamamlamak adına kısa süreli bir Google Play araştırması sonucu rastladım. Yorumlarda her oyun da olduğu gibi buna da mükemmel demişler. Oyunun mantığı resimlerden gördüğüm kadarıyla Hügo gibi bir oyun.
Bu Yazıyı Beğendinizmi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder