Program yazarken bazı noktalarda belirli koşullar altında gerçekleşmesini istenilen durumlar olabilir.Burada if-else ve switch deyimleri ile bu tür kapsamlı programlar geliştirilebilir.
Genel anlamda programlama dilinde kullanılan koşul yapıları iki çeşittir. Bunlar;
==> İf-Else Deyimi
==> Switch Deyimi
If-Else Deyimi
İf deyimi bir programın akışını kontrol etmek için kullanılır. Belirli bir şarta göre yapılması istenilen işlemler, If-Else deyimi kullanılarak gerçekleştirilir.If-Else deyiminin kullanımı ve akış diyagramları ile gösterimi ise şu şekildedir ;
Yukarıdaki diyagramdan da görüleceği üzere, programın akışı If deyiminin olduğu satıra geldiğinde parantezler içerisindeki KOŞUL ifadesi çalıştırılır. Bu koşul ifadesitrue (Doğru) yada false (Yanlış) olmak üzere bir değer üretmektedir.
Şayet koşulumuz doğruysa (true) programımızın akışı mavi renkle gösterilen doğruysa kısmından devam edecek ve kırmızıyla gösterilen yanlışsa kısmına uğramayacaktır. Eğer koşulumuz yanlışsa (false) bu sefer programımız yanlışsa kısmından kırmızıyla belirtilen yoldan devam edecektir.
Not 1 : Eğer programımızın akışında sadece koşulun doğru olmasına bağlı işlem yapılması isteniyor, koşulun yanlış olduğu durumlarda işlem yapılması istenmiyorsa Else bloğu program içerisinde hiç kullanılmaz.
Not 2 :Eğer If veya Else’den sonra sadece bir komut yazılacak ise küme parantezleri ( { } ) kullanılmayabilir.
===>>> " // " İşaretinin Kullanımının Ne Demek Olduğunu Bildiğinizi Kabûl Ediyorum.Eğer Bilmiyorsanız Yorum Olarak Yazabilirsiniz.
En Basitinde Bir Örnekle Bu Dediklerimizi Destekleyelim ;
Klavyeden yaşı girilen kişinin ehliyet alıp alamayacağını belirten program;
Eşitlik bakımından değişkenleri karşılaştırmak için " = = " operatörünü kullandığına, özellikle dikkat edin. Bu amaç için " = " operatörünü kullanmayınız. Tek bir " = " operatörü, değişkenleri atamak için kullanılır.
En Basitinde Bir Örnekle Bu Dediklerimizi Destekleyelim ;
Benim nickimi soran , Doğru cevap verilince tebrik eden , Yanlış cevap verince def eden program;
If koşul deyimlerde zaman zaman birden fazla koşula bağlı bir takım işlemler yapmamız gerekebilir.Bunlar;
VE ( && ) bağlacı ile
VEYA ( || ) bağlacı ile
" Ve " ye örnek olacak bir program; Hem 3’e hem de 5’e kalansız bölünüp bölünemediğini bulan program ;
" Veya " ya örnek olacak bir program; Girilen cinsiyet ve yaş bilgilerine göre, kişinin askere gidip gidemeyeceğini yazan program ;
İç-İçe If İfadesi
Birden fazla koşula ihtiyaç duyulan durumlarda iç-içe If ifadeleri kullanılırlar. Bir if koşuluna kaç tane else if ekleyebileceğiniz konusunda hiçbir sınır yoktur.
İç-içe If ifadelerinin kullanımı ise şu şekildedir ;
İç-içe If ifadelerini birkaç örnekle açıklamaya çalışayım.
Klavyeden girilen iki sayıyı karşılaştıran program ;
Klavyeden girilen puanın 5’lik sistemdeki not karşılığını yazan program;
İç-içe If ifadelerinin bir başka kullanımı da şu şekildedir.
Örneğin bir koşulun sağlanması durumunda başka koşullara göre işlem yapılması istenilen durumlarda yine iç-içe If ifadeleri kullanılırlar. Bu durumdaki iç-içe If ifadelerinin kullanımları ve akış diyagramlarıyla gösterimi şu şekildedir;
Basit bir hesap makinesi ;
KAYNAK
|
|
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder